Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Polędwica wieprzowa w wiosenno-letnich ziołach: lubczyk, natka pietruszki, bazylia. Wasabi i płatki chili nadają ostrość. Chrupiąca i przyjemnie orzeźwiająca surówka. Mięta orzeźwia, imbir rozgrzewa, ułatwia trawienie a jabłko daje soczystość.
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 539
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 128
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 539
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 128
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 175
Składniki
Polędwicę obrać z żyłek, pokroić w 1,5 cm plasterki. Każdy kawałek mięsa lekko rozbić tępą stroną noża. Wszystkie składniki marynaty zmiksować. Mięso wysmarować marynatą, przykryć folią i odstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed grillowaniem robimy surówkę. Jabłka i ogórki obieramy, kroimy w średnią kostkę. Posypujemy solą, polewamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy posiekany imbir i posiekane listki mięty. Jogurt mieszamy z miodem i szczyptą soli. Sos przekładamy do surówki, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Zamarynowane polędwiczki grillujemy kilka minut z każdej strony.