Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 386 Ocena: 5240

Dodano:

Odsłon: 2597

super danie na wystawny obiad, najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym i sałatą w sosem winegret lub surówką z kapusty pekińskiej, zamiast pieczarek można uzyć świeżych lub mrożonych kurek

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe 2 szt
  • pieczarki ok 40 dag
  • cebula 1 szt
  • śmietana 2-3 łyżki
  • mąka 1-2 łyżki
  • czosnek
  • sól, pieprz, sos sojowy, tymianek
  • olej, masło
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie grzybowym

Przygotowanie

  1. 1. polędwiczki umyć, pokroić na 2 cm kotlety, rozgnieść ręką, doprawić czosnkiem, solą, tymiankiem i sosem sojowym, odstawić do lodówki, na ok 2 godz,
    2. pieczarki umyć, pokroić na plastry, cebulę pokroić, podsmażyć na rozgrzanym maśle, dodać pieczarki, poddusić, podlać wodą, sos zaprawić mąką rozmieszaną ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dusić chwilę na wolnym ogniu,
    3. rozgrzać olej, obsmażyć szybko kotleciki na rumiano, przełożyć do sosu, poddusić w sosie do miękkości,


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń