Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na polędwiczki z kurczaka skąpane w kremowym sosie serowo - pieczarkowym. Delikatne mięso w połączeniu z wyrazistym parmezanem oraz głębokim, lekko orzechowym smakiem brązowych pieczarek rozpieszcza wszystkie kubki smakowe. Danie przeplata delikatność i wyrazistość, niezwykły aromat oraz smak. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami: puree ziemniaczanym, pieczywem, makaronem, ulubioną kaszą lub ryżem.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 208
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 59
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 17
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 16
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 96
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 208
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 59
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 17
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 16
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 96
Składniki
Polędwiczki z kurczaka osuszamy na ręczniku papierowym i pozbawiamy błonek. Następnie oprószamy je suszonym czosnkiem, tymiankiem, solą oraz pieprzem, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Polędwiczki odstawiamy do zamarynowania na minimum 1 godzinę*. * Polędwiczki możecie zamarynować także dzień wcześniej. Wtedy wyciągnijcie je z lodówki na godzinę przed planowanym smażeniem, aby mięso uzyskało temperaturę pokojową.
Pieczarki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry (grzybów nie obieramy). Polędwiczki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor i odkładamy je na talerzyk. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Gdy lekko się przyrumienią, delikatnie je solimy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do bulionu dodajemy śmietankę, starty parmezan oraz łyżeczkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do cebuli i pieczarek. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy do niego natkę pietruszki oraz majeranek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wkładamy polędwiczki i dusimy wszystko na małym ogniu jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Polędwiczki podałam z kaszą gryczaną, ale świetnie sprawdzi się także jaglana lub ryż. Polędwiczki możecie podać także ze świeżym pieczywem, zimniakami lub kopytkami.