Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przepisie delikatne, soczyste polędwiczki wieprzowe zostały doprawione najsmaczniejszymi składnikami, które pomogą wydobyć naturalny smak mięsa. W nadzieniu skrywają się pieczarki, szalotka, czosnek i żurawina, a wszystko podlane aromatycznym cydrem.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 187
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1781
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3339
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26850
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 187
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 385
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1781
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3339
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 26850
Składniki
Wyjmij mięso z lodówki i odstaw na godzinę, by nabrało temperatury pokojowej.
W tym czasie obierz i posiekaj cebulki w kostkę, podobnie zrób z pieczarkami. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć szalotkę i smaż, by zmiękła i stała się złocista. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj, aż zacznie pachnieć. Następnie umieść na patelni pieczarki, dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym i smaż na wolnym ogniu, aż pieczarki puszczą sok. Po czym dorzuć żurawinę i suszone zioła. Duś farsz, aż pieczarki będą całkiem miękkie, żurawina przestanie być tak pomarszczona, a płyn się zredukuje. Gdy nadzienie lekko przestygnie, wymieszaj je z drobno startym serem.
Umieść polędwiczki na dużej desce do krojenia i za pomocą długiego, ostrego noża rozpocznij cięcie wzdłuż boku mięsa. Nie tnij na wylot, tylko tak, by można było rozłożyć mięso na dwie części, aby tworzyło jeden płat. Możesz też lekko ubić polędwiczki tłuczkiem, by były równe. Następnie natrzyj mięso solą, pieprzem i równo rozsmaruj musztardę. Po czym wyłóż pieczarkowy farsz, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od krawędzi. Zacznij zwijać rolady, a następnie zawiń polędwicę sznurkiem lub włóż do siatki wędliniarskiej. Włóż rolady z polędwicy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i wlej do środka cydr. Zamknij pokrywę i wstaw mięso do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 30-40 minut, po tym czasie odkryj pokrywę lub rozetnij rękaw, by alkohol odparował i skórka polędwiczki się przyrumieniła i piecz jeszcze ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw mięso na 10 minut i po tym czasie krój i podawaj.