Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piaskowce to bardzo smaczne grzyby leśne, które charakteryzują się tym, że na surowo, gdy je dotkniemy ich kolor z białego zmieni się na atramentowy. Jednak po obróbce termicznej nabierają jasnej apetycznej barwy. W moich rodzinnych stronach te grzyby są dosyć popularne i występują tak jak ich nazwa wskazuje na piaszczystym podłożu. Piaskowce, jak większość grzybów mają swoje miejsca, w których można znaleźć je co roku w sezonie grzybowym. Dlatego ważne jest to, aby zbierając grzyby nie niszczyć grzybni i podłoża na którym rosną. Istotne jest również to - co powinno być oczywistą oczywistością. Niestety nie jest, że nie wolno śmiecić w lesie. Jeśli będziemy stosować te proste zasady i będziemy szanować przyrodę, to co roku natura odwdzięczy się nam owocnie swoimi darami. Proponuję bardzo smaczne połączenie sarniny z piaskowcami, które tworzy spójną całość pod względem smakowym oraz wizualnym.
Nadzienie:
Pokrojone piaskowce podsmażamy na suchej patelni, powinny zmienić kolor z atramentowego na piaskowy. Dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem.
Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki, pokrojoną szalotką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładamy przestudzone grzyby. Mieszamy.
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy farszem. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie.
Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz jeśli nam pozostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu.
Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Porwałem się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Ja takowej...
Odsłon: 1114
Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się ze smakiem grzybów leśnych i s...
Odsłon: 9678
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7888
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 249
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 254
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 77
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 42
Kto powiedział, że jedząc zdrowo, nie możemy pozwolić sobie na pyszne przekąs...
Odsłon: 7888
Pyszne, wilgotne i pachnące czekoladą ciasto z dodatkiem cukinii niezwykle pr...
Odsłon: 249
Dziś mam kolejny pyszny przepis na przepyszny obiad dla całej rodziny
Odsłon: 254
Prosty i szybki w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczny deser z śmietaną, se...
Odsłon: 77
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 42
Składniki
Nadzienie: Pokrojone piaskowce podsmażamy na suchej patelni, powinny zmienić kolor z atramentowego na piaskowy. Dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki, pokrojoną szalotką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładamy przestudzone grzyby. Mieszamy.
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy farszem. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie. Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz jeśli nam pozostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu. Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Dania główne
Kaczka w jabłkach
Dania główne
Gołąbki po turecku
Dania główne
Cukinia faszerowana z patelni
Kurczak z rożna w przyprawie szawarma ( shawarma )
Przygotowany we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer z funkcją obrotowego rożn...
Odsłon: 42
Kaczka w jabłkach
Pyszna krucha kaczka zapiekana z jabłkami. Chrupiąca skórka a mięsko delikat...
Odsłon: 96