Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piaskowce to bardzo smaczne grzyby leśne, które charakteryzują się tym, że na surowo, gdy je dotkniemy ich kolor z białego zmieni się na atramentowy. Jednak po obróbce termicznej nabierają jasnej apetycznej barwy. W moich rodzinnych stronach te grzyby są dosyć popularne i występują tak jak ich nazwa wskazuje na piaszczystym podłożu. Piaskowce, jak większość grzybów mają swoje miejsca, w których można znaleźć je co roku w sezonie grzybowym. Dlatego ważne jest to, aby zbierając grzyby nie niszczyć grzybni i podłoża na którym rosną. Istotne jest również to - co powinno być oczywistą oczywistością. Niestety nie jest, że nie wolno śmiecić w lesie. Jeśli będziemy stosować te proste zasady i będziemy szanować przyrodę, to co roku natura odwdzięczy się nam owocnie swoimi darami. Proponuję bardzo smaczne połączenie sarniny z piaskowcami, które tworzy spójną całość pod względem smakowym oraz wizualnym.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31947
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31947
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9686
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2175
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 901
Składniki
Nadzienie: Pokrojone piaskowce podsmażamy na suchej patelni, powinny zmienić kolor z atramentowego na piaskowy. Dusimy, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą ziołową, pieprzem i tymiankiem. Miękkie masło mieszamy z natką pietruszki, pokrojoną szalotką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładamy przestudzone grzyby. Mieszamy.
W każdym kawałku mięsa robimy nacięcie na wylot. Obficie nadziewamy farszem. Mięso oprószamy przyprawami i obtaczamy w semolinie. Podsmażamy na maśle ze wszystkich stron. Do podsmażonych polędwiczek wlewamy bulion i sos Worcestershire. Dokładamy liść laurowy, ziela angielskie, jałowiec oraz jeśli nam pozostało resztki nadzienia. Dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby jeśli sos wyparuje można podlać trochę wody lub bulionu. Gotowe roladki podajemy lekko polane sosem spod duszenia oraz ulubionymi dodatkami.