Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z dodatkiem świeżych moreli. Naleśniki są puszyste, elastyczne i bardzo delikatne. Ciasto zachwyca cytrusowym smakiem i aromatem. Swój piękny kolor zawdzięczają dodatkowi mielonej kurkumy. To danie dla małych oraz dużych smakoszy, które możemy serwować na śniadanie, obiad lub podwieczorek.
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3919
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 593
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 413
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 142
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3919
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 593
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 413
Składniki
* Jajka, woda oraz mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Do zmielonego twarogu dodajemy jogurt grecki oraz oba cukry i dokładnie mieszamy. Ilość cukru dopasujcie do swoich upodobań smakowych. Do posłodzenia nadzienia serowego możecie użyć także miodu, ksylitolu lub erytrytolu.
Masło roztapiany w rondelku i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, kurkumę, cukier puder, cukier waniliowy i sól, a następnie dodajemy mleko, sok i skórkę pomarańczową, ostudzone masło oraz jajka. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą trzepaczki. Na koniec mieszając dolewamy wodę mineralną (jej ilość dopasujcie do konsystencji ciasta). Ciasto odstawiamy na 10 minut, aby mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem).
Gotowe naleśniki smarujemy wcześniej przygotowanym twarogiem, dodajemy pokrojone morele i zawijamy. Jeśli chcecie złożyć je w KOPERTY, to wystarczy posmarować nadzieniem połowę naleśnika, złożyć na pół i ponownie na pół. Jeśli chcecie zawinąć je w RULONY, to posmarujcie całą powierzchnię naleśnika (można też złożyć boki do środka), a następnie zawińcie.
Przed podaniem warto podsmażyć je na patelni lub delikatnie podgrzać w piekarniku. Pysznie smakują polane syropem klonowym.