Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

Pomidorki zapiekane w papryce z kulkami mozzarelli i bazyliowym pesto

Autor:

Przepisów i artykułów: 850 Ocena: 16327

Dodano:

Odsłon: 244

Czas papryki. Połączenie z pomidorkami, mozzarella i pesto, moim zdaniem udane.

Składniki

  • 4 duże czerwone papryki
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 12 pomidorków śliwkowych ( moga być inne )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie kulek mozzarelli
  • 4 łyżki świeżego pesto bazyliowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryki umyłem, osuszyłem, przekroiłem wzdłuż na pół. Usunąłem nasiona i białe błony. Natarłem wewnątrz i na zewnątrz oliwą, oprószyłem sola i pieprzem.
    Pomidorki skropiłem oliwą, obsypałem przyprawami, odstawiłem.
    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Na blasze ułożyłem połówki papryki krawędziami w dół, obok umieściłem pomidorki. Zapiekałem ok. 15 minut. Papryka powinna być jędrna i nie do końca upieczona, a pomidorki lekko skarmelizowane.

    Pomidorki i czosnek podzieliłem na 4 części, włożyłem do miseczek z odwróconych papryk, do każdej dołożyłem po 3 kulki mozzarelli. Oprószyłem solą i pieprzem, skropiłem oliwą, włożyłem z powrotem do piekarnika, zapiekałem, aż ser zaczął się topić. Wyjąłem, dodałem porcję pesto. Podałem od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń