Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie wykonane przez męża, jest pyszne :)
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4010
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 52
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 578
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2014
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4010
Składniki
Zaczynamy od posiekania cebulki i czosnku. Na patelni (lub w garnku) rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę i czosnek oraz po chwili ryż, który powinien się zeszklić. Jak ryż nam się zeszkli dolewamy tyle bulionu żeby przykrył ryż (bulion musi być ciepły) stale mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn i tak robimy do wyczerpania bulionu. (Ryż ma być al dente) Następnie dodajemy papryczkę posiekaną (bez pestek), pomidory i czekamy, aż się lekko rozpadną. Nie przerywamy mieszania. Dodajemy krewetki. Po kilku minutach sprawdzamy, czy ryż jest już miękki. Jeżeli tak, to dodajemy masło. Doprawiamy do smaku. Nakładamy do miseczek i posypujemy natką pietruszki. Przygotowanie trwa około 60 minut. Pamiętajcie o częstym mieszaniu, aby nie dopuścić do przypalenia się potrawy.