Propozycja na aromatycznego, wyrazistego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym. Danie idealne dla osób lubiących ostre i intensywne smaki kuchni azjatyckiej :)
Pomidorowy kurczak po tajsku
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
- olej sezamowy (do smażenia)
- PRZYPRAWY:
- chili mielone
- cynamon
- suszona kolendra
- kardamon
- cukier kokosowy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- DODATKI:
- ryż jaśminowy
- płatki chili
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
- olej sezamowy (do smażenia)
- PRZYPRAWY:
- chili mielone
- cynamon
- suszona kolendra
- kardamon
- cukier kokosowy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- DODATKI:
- ryż jaśminowy
- płatki chili
Etapy przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu. Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli. Życzę smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 18
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 933
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 18
Co powiesz na pączki czekoladowe z dodatkiem kakao i tłustego twarogu? Oto św...
Odsłon: 933
Składniki
- pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
- olej sezamowy (do smażenia)
- PRZYPRAWY:
- chili mielone
- cynamon
- suszona kolendra
- kardamon
- cukier kokosowy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- DODATKI:
- ryż jaśminowy
- płatki chili
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu. Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli. Życzę smacznego! :)
Bardzo aromatyczny zestaw przypraw do tego kurczaka. Zabieram do wypróbowania :)
apetyczny kąsek, chociaż ostatnio robiłam kurczaka w marynacie z zielonej herbatki z teekanne (o tą herbatkę mi chodzi http://www.teekanne.pl/herbata-zielona-greenteaorange.php) z pomarańczami. najpierw zaparzyłam herbatkę, a potem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, całą noc kurczak się moczył, a potem poszedł prosto do piekarnika. do tego lekka sałatka ;) teraz zabiorę się za twój przepis, ale aż mnie korci żeby coś od siebie dodać. mhh może sok z limonki?:D