Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowy kurczak po tajsku

Pomidorowy kurczak po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 964 Ocena: 26130

Dodano:

Odsłon: 3295

Propozycja na aromatycznego, wyrazistego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym. Danie idealne dla osób lubiących ostre i intensywne smaki kuchni azjatyckiej :)

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • olej sezamowy (do smażenia)
  • PRZYPRAWY:
  • chili mielone
  • cynamon
  • suszona kolendra
  • kardamon
  • cukier kokosowy
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz
  • DODATKI:
  • ryż jaśminowy
  • płatki chili
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorowy kurczak po tajsku

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym.

    Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.

  2. Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu.

    Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 września 2015 Bardzo aromatyczny zestaw przypraw do tego kurczaka. Zabieram do wypróbowania :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewauczysiegotowac 26 sierpnia 2015 apetyczny kąsek, chociaż ostatnio robiłam kurczaka w marynacie z zielonej herbatki z teekanne (o tą herbatkę mi chodzi http://www.teekanne.pl/herbata-zielona-greenteaorange.php) z pomarańczami. najpierw zaparzyłam herbatkę, a potem dodałam sok i skórkę z pomarańczy, całą noc kurczak się moczył, a potem poszedł prosto do piekarnika. do tego lekka sałatka ;) teraz zabiorę się za twój przepis, ale aż mnie korci żeby coś od siebie dodać. mhh może sok z limonki?:D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń