Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatycznego, wyrazistego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym. Danie idealne dla osób lubiących ostre i intensywne smaki kuchni azjatyckiej :)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 281
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 580
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 281
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2210
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2253
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 580
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju sezamowym. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do zeszklonej cebulki - chwilę razem przesmażamy.
Zawartość patelni zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy słodki sos sojowy, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy: około 2 łyżeczki cukru kokosowego, pół łyżeczki mielonego chili, 2 łyżeczki suszonych liści kolendry oraz dużą szczyptę cynamonu i kardamonu. Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowego kurczaka w tajskim sosie pomidorowym podajemy z ryżem jaśminowym. Całość posypujemy płatkami papryczki chilli. Życzę smacznego! :)