Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka bolońska zapiekana z warzywami, mięsem i ciągnącym się serem to pomysł na sycący obiad.
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4337
Smaczne danie :)
Odsłon: 166
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4337
Smaczne danie :)
Odsłon: 166
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Odcedź i odstaw.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Seler naciowy i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz seler, smaż przez około 3 minuty. Do warzyw dodaj mięso mielone, posól i popieprz, a następnie smaż aż się zarumieni. Mieszaj od czasu do czasu.
Wlej białe wino, gotuj przez 5 minut aż odparuje. Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i zioła prowansalskie. W razie potrzeby, posól jeszcze i popieprz. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
W naczyniu żaroodpornym rozłóż połowę makaronu. Na makaron wyłóż połowę sosu bolońskiego. Powtórz warstwy, czyli ułóż resztę makaronu i resztę sosu. Całość posyp startą mozzarellą.
Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Piecz zapiekankę przez 20 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni.