Do góry

Dania główne Przepis na:

potrawka orientalna z wieprzowiną, makaronem i ryżem

potrawka orientalna z wieprzowiną, makaronem i ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2557

Dodano:

Odsłon: 1299

Kulinarny obłęd powstał na naszych talerzach. Ogólnie to taki miks orientalny tajsko-filipińsko-jakiśtam.

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1 łyżka imbiru świeżo startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki melasy
  • 3 łyżki miodu
  • 4 dymki
  • 1 łyżka sezamu jasnego
  • 1 łyżka sezamu ciemnego
  • 100 ml octu jabłkowego
  • wino ryżowe /do całości dania użyłam sporo ponad szklankę/
  • 10-12 śliwek w occie
  • 100-120 g pędów bambusa
  • 1 limonka
  • woda, olej rzepakowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. MAKARYŻ

    250 g makaronu
    100 g czarnego ryżu
    3 łyżki octu ryżowego
    3-4 łyżki oleju ryżowego
    1 świeża papryczka chili
    2 łyżki sezamu
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    1 limonka /sok, skórka/
    2 ząbki czosnku
    garść natki pietruszki

  2. Szynkę kroję w grube kawałki. Myję i odstawiam.
    Mieszam octy, sosy sojowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę i imbir. Mieszam dokładnie. Zalewam mięso i uzupełniam winem ryżowym, do pokrycia.
    Odstawiam na minimum godzinę.

    Po tym czasie mięso wyjmuję. Osuszam i obsmażam oleju z każdej strony na niewielkiej ilości. Przekładam do żeliwnego garnka. Zalewam marynatą. Uzupełniam wodą i winem ryżowym. Zagotowuję. Zmniejszam ogień. Dodaję melasę i miód.
    Duszę nieco ponad 2 godziny – do odparowania płynów. Mieszam co 15-20 minut.
    Doprawiam do smaku.

    Można podawać od razu – mięso jest pyszne, rozpływające się, soczyste i delikatne. Z chlebem, ryżem – czym dusza zapragnie.
    Ja świnkę przestudziłam i schowałam na noc do lodówki.

    Drugiego dnia
    Rozgrzewam piekarnik do 150 stopni Celsjusza z funkcją termo obiegu.
    Paprykę i śliwki marynowane przekładam do naczynia żaroodpornego. Nakładam mięso. Rozrzucam bambus. Zalewam niewielką ilością wina ryżowego /na dnie warstwa 2-3 mm/.
    Piekę 30 minut. Mieszam w połowie czasu pieczenia.

    Przygotowuję makaron i ryż.
    Ryż opłukuję. Zalewam 300 ml wrzątku i gotuję pod przykryciem do pochłonięcia całego płynu. Po ugotowaniu ryż opłukuję pod zimną wodą /na drobnym sitku/ do całkowitego przestudzenia.
    Zagotowuję wodę w garnku. Jak zacznie wrzeć solę i gotuję makaron około 6-7 minut. Ma być półtwardy. Przelewam zimną wodą do całkowitego przestudzenia. Odstawiam na bok.

    Drobno siekam chili, czosnek i natkę. Łączę je z olejem, limoną, octem i sosem sojowym.
    Sezam prażę na dużej patelni. Wlewam marynatę i podgrzewam. Podsmażam ryż kilka minut. Dodaję makaron i smażę do dokładnego ugrzania.

    Podaję z zapieczonym mięsem. Posypuję chili i natką. Dodaję limonę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń