Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe danie dla wielbicieli dyni. Jest pikantne, sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienną pluchę i zimowe wieczory.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 621
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1302
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458060
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1557
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2326
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 621
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1302
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458060
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1557
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2326
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę siekamy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Cukinię oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Papryczki oczyszczamy i drobniutko siekamy.
Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu, wstawiamy do lodówki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy się zrumieni dodajemy papryczki chilli i po chwili czosnek, smażymy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy marchewkę i cukinię, smażymy razem aż warzywa lekko zmiękną.
Teraz dodajemy dynię i suszone zioła, przesmażamy razem kilka minut i dorzucamy pomidory, mieszamy i po upływie kolejnych kilku minut przekładamy całość do garnka. Na patelnię po warzywach wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia ( staramy się mieszać tak, by zagarnąć do bulionu wszystkie pozostałe na niej resztki ), podlewamy bulionem warzywa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka. Dodajemy go do potrawy na 10 minut przed końcem duszenia, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy wszystkie warzywa w naszej potrawie będą już miękkie hartujemy śmietanę i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.
Gotową potrawę podajemy z ryżem, bądź świeżutką bułeczką.