Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kurczaka z dynią

Potrawka z kurczaka z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4564

Dodano:

Odsłon: 1435

Pyszne sezonowe danie dla wielbicieli dyni. Jest pikantne, sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienną pluchę i zimowe wieczory.

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka
  • 60 deko obranej i oczyszczonej z nasion dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu drobiowego
  • mała śmietana 18%
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, po pół łyżeczki suszonego rozmarynu, tymianku i kolendry, pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryczki chilli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę siekamy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Cukinię oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Papryczki oczyszczamy i drobniutko siekamy.

  2. Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu, wstawiamy do lodówki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy się zrumieni dodajemy papryczki chilli i po chwili czosnek, smażymy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy marchewkę i cukinię, smażymy razem aż warzywa lekko zmiękną.

  3. Teraz dodajemy dynię i suszone zioła, przesmażamy razem kilka minut i dorzucamy pomidory, mieszamy i po upływie kolejnych kilku minut przekładamy całość do garnka. Na patelnię po warzywach wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia ( staramy się mieszać tak, by zagarnąć do bulionu wszystkie pozostałe na niej resztki ), podlewamy bulionem warzywa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.

  4. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka. Dodajemy go do potrawy na 10 minut przed końcem duszenia, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy wszystkie warzywa w naszej potrawie będą już miękkie hartujemy śmietanę i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.

  5. Gotową potrawę podajemy z ryżem, bądź świeżutką bułeczką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 12 stycznia 2015 Danie bardzo smaczne choć za dynią nie przepadam ale tutaj mi bardzo smakowała:)))))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń