Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne sezonowe danie dla wielbicieli dyni. Jest pikantne, sycące i rozgrzewające - w sam raz na jesienną pluchę i zimowe wieczory.
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1277
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1919
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6347
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1277
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 531
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1919
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6347
Składniki
Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę siekamy w kosteczkę a czosnek przepuszczamy przez praskę. Cukinię oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki, dynię i marchewkę kroimy w kostkę. Papryczki oczyszczamy i drobniutko siekamy.
Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do drobiu, wstawiamy do lodówki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, gdy się zrumieni dodajemy papryczki chilli i po chwili czosnek, smażymy przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy marchewkę i cukinię, smażymy razem aż warzywa lekko zmiękną.
Teraz dodajemy dynię i suszone zioła, przesmażamy razem kilka minut i dorzucamy pomidory, mieszamy i po upływie kolejnych kilku minut przekładamy całość do garnka. Na patelnię po warzywach wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia ( staramy się mieszać tak, by zagarnąć do bulionu wszystkie pozostałe na niej resztki ), podlewamy bulionem warzywa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut.
Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy kurczaka. Dodajemy go do potrawy na 10 minut przed końcem duszenia, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kiedy wszystkie warzywa w naszej potrawie będą już miękkie hartujemy śmietanę i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy, w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.
Gotową potrawę podajemy z ryżem, bądź świeżutką bułeczką.