Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z pieczonego kurczaka z warzywami

Potrawka z pieczonego kurczaka z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48518

Dodano:

Odsłon: 4815

Jest kilka potraw, do których często wracamy. Taka potrawka od zawsze kojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy.

Składniki

  • 500 g pieczonego mięsa z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 1/2 słoika selera konserwowego
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/3 kalafiora
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielamy od kości.
    Cebulę siekamy.
    Czosnek rozgniatamy.
    Marchew kroimy w zapałkę.
    Seler osączamy z zalewy.
    Kalafior dzielimy na różyczki.
    Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń