Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka ziemniaczana z patelni

Potrawka ziemniaczana z patelni

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 3594

Konkretna potrawa dla każdego, kto lubi nieskomplikowane, niedrogie i szybkie w przygotowaniu dania oraz… jest bardzo głodny ???? Myślę, że w każdym domu znajdziemy potrzebne składniki, więc nawet jeśli kompletnie zapomnicie o zrobieniu zakupów na obiad, a domownicy wołają jeść, to ten przepis Was uratuje.

Składniki

  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • cebula biała
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta tymianku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka ziemniaczana z patelni

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w półplastry o grubości około 1 cm lub niedużą kostkę. Gotujemy je na półtwardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka.

  2. Kiedy ziemniaki się podgotowały, odcedzamy je z wody. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy jest już gorący, wrzucamy na patelnię ziemniaku, kiełbasę i cebulę i podsmażamy aż składniki się przyrumienią. Następnie dolewamy około 100 ml wody na patelnię oraz wrzucamy przyprawy. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką. Gotujemy tak całość przez ok. 10 minut.

  3. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli tak, to zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy odparować wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy wszystko i jeszcze przez dwie minuty podsmażamy.
    Danie gotowe, przekładamy na talerze i zajadamy. Całość można jeszcze posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń