Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolskie danie z ziemniaków. Idealne do kapusty zasmażanej, kwaśnicy.
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114584
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7395
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114584
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 7395
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Tak samo boczek. Ja używam już pokrojonego z Lidla. Wszystka smażymy razem, aż powstaną skwarki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odlewamy wodę-nie całą, pozostawiamy trochę na dnie.
Dodajemy masło. Cały czas ziemniaki trzymamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, ziemniaki ubijamy. Do ubitych ziemniaków dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy konsystencja będzie zwarta i kleista zdejmujemy z ognia. Łyżką formujemy, kluchy, które po polaniu skwarkami są gotowe do podania
Prażochy są jeszcze lepsze odsmażane. Dlatego można je jeść przez 2-3 dni.