Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolskie danie z ziemniaków. Idealne do kapusty zasmażanej, kwaśnicy.
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 990
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1061
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 990
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1061
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 2110
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Tak samo boczek. Ja używam już pokrojonego z Lidla. Wszystka smażymy razem, aż powstaną skwarki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odlewamy wodę-nie całą, pozostawiamy trochę na dnie.
Dodajemy masło. Cały czas ziemniaki trzymamy na małym ogniu. Gdy masło się rozpuści, ziemniaki ubijamy. Do ubitych ziemniaków dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy konsystencja będzie zwarta i kleista zdejmujemy z ognia. Łyżką formujemy, kluchy, które po polaniu skwarkami są gotowe do podania
Prażochy są jeszcze lepsze odsmażane. Dlatego można je jeść przez 2-3 dni.