Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażonki myszkowskie upieczone w piekarniku.
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1025
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1057
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4313
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 94
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1025
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1057
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4313
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 94
Składniki
Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia kładziemy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.
Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.
Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi, solimy, pieprzymy.
Trzecią warstwę układamy z buraczków, solimy, pieprzymy.
Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy, solimy, pieprzymy.
Piątą warstwę układamy z cebuli i plastrów ziemniaków, solimy, pieprzymy.
Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ja ostatnią warstwę w naczyniu zrobiłam z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, ułożyłam również 3 kawałeczki smalcu oraz przykryłam wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.
Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce w temperaturze 180 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Pieczonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów lub inną ulubioną surówką. Smacznego!!!