Do góry

Dania główne Przepis na:

Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24403

Dodano:

Odsłon: 8850

Prażonki zagłębiowskie upieczone w piekarniku. Tradycyjnie takie prażonki piecze się w kociołku na ognisku, ale i upieczone w piekarniku są pyszne.

Składniki

  • ziemniaki 2 szt.
  • kiełbasa śląska 2 kiełbaski
  • cebula 2 szt. małe
  • marchew 2 szt.
  • burak 1 szt.
  • boczek wędzony 30 dag
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • liść kapusty 1 szt.
1-2 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Prażonki zagłębiowskie z piekarnika

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia układamy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.

  2. Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.

  3. Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.

  4. Trzecią warstwę układamy z buraczków.

  5. Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.

  6. Piątą warstwę układamy z cebuli. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ostatnią warstwę w naczyniu robimy z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, przykrywamy wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.

  7. Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce grzałki góra/dół w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

  8. Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Prażonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń