Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażonki zagłębiowskie upieczone w piekarniku. Tradycyjnie takie prażonki piecze się w kociołku na ognisku, ale i upieczone w piekarniku są pyszne.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4301
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 89
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4301
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 74
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 47
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 89
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 398
Składniki
Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia układamy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.
Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.
Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.
Trzecią warstwę układamy z buraczków.
Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.
Piątą warstwę układamy z cebuli. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ostatnią warstwę w naczyniu robimy z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, przykrywamy wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.
Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce grzałki góra/dół w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Prażonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów. Smacznego!!!