Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażonki zagłębiowskie upieczone w piekarniku. Tradycyjnie takie prażonki piecze się w kociołku na ognisku, ale i upieczone w piekarniku są pyszne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19909
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 539
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243690
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19909
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 497
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 539
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6954
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243690
Składniki
Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia układamy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.
Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.
Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.
Trzecią warstwę układamy z buraczków.
Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.
Piątą warstwę układamy z cebuli. Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ostatnią warstwę w naczyniu robimy z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, przykrywamy wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.
Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce grzałki góra/dół w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczone prażonki wyjmujemy z piekarnika, podajemy na talerzach i zajadamy. Prażonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów. Smacznego!!!