Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych i zarazem najszybszych pomysłów na obiad z ziemniaków. Prażucha świetnie smakuje okraszona podsmażoną cebulką, podana z twarogiem lub szklanką kwaśnego zsiadłego mleka. Sprawdzi się również jako dodatek do dań głównych.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 81
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka i zalej ciepłą wodą, dodaj łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości przez około 20 minut od momentu zagotowania wody.
W trakcie gotowania ziemniaków przygotuj okrasę. Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
Ugotowane ziemniaki odcedź nad miską i pozostaw je w garnku. Do ugotowanych ziemniaków dodaj mąkę i szklankę wody odlanej po odcedzeniu ziemniaków. Garnek ponownie postaw na kuchence. Ziemniaki z mąką gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Garnek zdejmij z kuchenki. Ziemniaki rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Prażuchy formuj łyżkami i nakładaj na talerze. Podawaj okraszone podsmażoną cebulką.