Przepyszny kurczak curry z kaszą pęczak – zdrowe i pyszne danie

Witam serdecznie i zapraszam na pyszne danie z kurczakiem i kaszą pęczak. Danie jest sytne, pyszne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe, a dodatkowo z nutką kuchni indyjskiej. Polecam wypróbować przepis, bo warto.
Przepyszny kurczak curry z kaszą pęczak – zdrowe i pyszne danie
Składniki
- około 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczka (przed gotowaniem)
- 3 papryki
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżeczki curry, duża szczypta imbiru mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- około ½ szklanki wody
- olej do smażenia
Składniki
- około 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczka (przed gotowaniem)
- 3 papryki
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżeczki curry, duża szczypta imbiru mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- około ½ szklanki wody
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy gotuję kaszę przygotuję pozostałe składniki dania. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję oraz natkę pietruszki. Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.
Teraz w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę przez kilka minut mięso, tak żeby było miękkie. Następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 2 minut. Następnie dodaję paprykę, czosnek, przyprawy, wodę, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem kilkanaście minut, do miękkości papryki. Na koniec dodaję kaszę, dokładnie mieszam dodaję sok z cytryny, natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Danie jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 206

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 89

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 844
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3730
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 206

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 89

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 844
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3730



Składniki
- około 400 g piersi z kurczaka lub indyka
- 300 g kaszy jęczmiennej pęczka (przed gotowaniem)
- 3 papryki
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- przyprawy: 2 łyżeczki curry, duża szczypta imbiru mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- około ½ szklanki wody
- olej do smażenia
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie gdy gotuję kaszę przygotuję pozostałe składniki dania. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję oraz natkę pietruszki. Pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki.
Teraz w rondlu lub na dużej patelni rozgrzewam olej i smażę przez kilka minut mięso, tak żeby było miękkie. Następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 2 minut. Następnie dodaję paprykę, czosnek, przyprawy, wodę, dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem kilkanaście minut, do miękkości papryki. Na koniec dodaję kaszę, dokładnie mieszam dodaję sok z cytryny, natkę pietruszki, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Danie jest gotowe, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa
Fajne danie:)