Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg duszony w sosie grzybowym

Pstrąg duszony w sosie grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 944 Ocena: 24908

Dodano:

Odsłon: 1712

Propozycja na smakowitego pstrąga w sosie grzybowym. Rybka jest delikatna i otulona kremowym sosem z kawałkami cebulki i grzybów. Danie jest pożywne i aromatyczne, łączy w sobie zdrowie i piękny aromat leśnych pyszności.

Składniki

  • filety z pstrąga
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 100 ml wywaru z grzybów
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • plaster masła
  • sok z cytryny
  • sos sojowy (słodki)
  • sól i pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania, a następnie kroimy w małą kostkę i przesmażamy z drobno pokrojoną cebulką na maśle.

  2. Następnie przygotowujemy sos. Część wywaru z grzybów mieszamy ze śmietaną i łyżeczką mąki oraz doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

  3. Filety z pstrąga oczyszczamy z ości, dzielimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny i odsawiamy na około 15 minut. Po tym czasie układamy je na podsmażonych grzybkach oaz cebulce i zalewamy mieszanką wywaru i śmietany. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje, a kawałki ryby odpowiednio się uduszą.

    Gotową rybę podajmy z ulubonymi ddatkami.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń