Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg nadziany koperkiem i masłem czosnkowym

Pstrąg nadziany koperkiem i masłem czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 3091

Dodano:

Odsłon: 613

Pstrąg nadziany koperkiem i masłem czosnkowym, w klasycznej panierce, smazony na masle klarowanym. Pycha!!!

Składniki

  • Po 1-ym swiezym pstragu na osobe (u mnie 2 szt)
  • 1 maly peczek koperku
  • po 2 zabki czosnku na 1 rybe
  • 1 lyzka masla na 1 rybe
  • sol, pieprz, polowa cytryny
  • Panierka: maka, 1 jajko, bulka tarta
  • maslo klarowane do smazenia
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pstragi dokladnie myjemy, mozna je wymoczyc w zimnej wodzie pol godzinki. Dokladnie strugamy ostrym nozem z lusek (zakladam, ze sa zakupione juz wypatroszone).
    Najpierw nacinamy z zewnatrz ukosnie, zgodnie z ulozeniem osci.
    nastepnie skrapiamy sokiem z cytryny z zewnatrz i od wewnatrz, solimy, pieprzymy.
    Przeciskamy przez praske po 2 zabki czosnku na 1 rybe i nacieramy ja od wewnatrz i z zewnatrz, takze w nacieciach. Do srodka ryby dajemy po lyzce masla, a nastepnie pokrojony koperek, ktorym okladamy takze i z zewnatrz.
    Tak przygotowane ryby dajemy do lodowki na 2 godziny.

  2. Na patelni rozgrzewamy maslo klarowane, dodajemy koperek sciagniety palcami z zewnatrz ryby ( ale nie do konca) i smazymy pstragi opanierowane najpierw w mace, potem jajku i bulce tartej.
    Smazymy pod perforowana pokrywa po 5 minut z kazdej strony.

    Do tego buleczka francuska posmarowana maslem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Tam, gdzie rybka, nie może mnie zabraknąć ;) Pyszny pstrąg, przyrządzony tak, jak najbardziej lubimy :) Stawów po sąsiedzku z tymi rybkami mamy pod dostatkiem, więc często je robimy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń