Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego pstrąga, pieczonego w marynacie z dodatkiem estragonu.
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 232
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 219
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 823
Eksperyment z zapiekankami udany. Pyszne i proste w przygotowaniu zapiekanki...
Odsłon: 232
Obiad z klasycznymi majroskladnikami w zdrowym wydaniu. 2 porcje
Odsłon: 219
Dzisiaj szynka wieprzowa w sosie własnym, pyszne , kruche mięsko. Przepis pro...
Odsłon: 823
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego przejścia smaków i aromatów.
Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia). Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło" smak i aromat marynaty.
Życzę smacznego! :)