Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1369
Dodano: 18.11.2010
Odsłon: 8132
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy delikatnie na patelni posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Szczypiorek i natkę pietruszki kroimy drobno. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, cebulką, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Marchewki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do masy mielonej. Dodajemy otręby lub bułkę tartą, by utworzyła się masa odpowiednia do formowania kuleczek. Formujemy pulpeciki.
Pulpeciki podsmażamy na patelni, następnie podlewamy wywarem z kostki rosołowej/wołowej. Dusimy pulpeciki około 40 minut. Gdy będą gotowe, wyciągamy je i zagęszczamy sos zaczepką z wody i mąki. Wkładamy pulpeciki do sosu i jeszcze 5 minut dusimy. Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

smakerowiczka 13 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
pyszne jedzonko!!! robiłam kilka razy i napewno będę robić częściej!!! pozdrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz

blackzone88 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
Super przepis. Dzis robiłem, banalnie proste i jakie wyśmienite. Pozdrawiam mistrza :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

blackzone88 17 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
super przepis!!! dziś robiłem , banalnie proste a smakuje wyśmienicie. Pozdrawiam mistrza;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 19 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
ale smakowicie wyglądają .....2 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 18 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Sama robię bardzo podobne - rzeczywiście marchewka daje tym klopsikom fajny smaczek - polecam :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

aktorod 18 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Wyglądają pysznie!2 Kto głosował? | Odpowiedz