Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki w sosie pieczarkowym to jeden z klasyków który bardzo często gości w mojej kuchni. Taki obiad przygotowuję zazwyczaj na dwa dni. Sos wychodzi przepyszny i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Polecam serdecznie.
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 364
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 126
Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 364
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 126
Składniki
W misce umieszczam mięso mielone a następnie dodaję wszystkie pozostałe składniki. Dodaję bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek starty na tarce, świeżą natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie łączę najlepiej zrobić to ręką i wyrabiać kilka minut. Jeśli masa jest zbyt klejąca można dodać jeszcze odrobinę bułki tartej ale nie dużo by później mięso nie było twarde. Na patelni rozgrzewam olej a następnie podsmażam pulpeciki z każdej strony kilka minut. Pulpetów nie obtaczam w mące .Kiedy mięso się obsmaży ściągam z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażam pieczarki oraz cebulę pokrojoną w mniejszą kostkę. Przyprawiam sól oraz pieprz. Gdy pieczarki i cebula się podsmażą dodaję mięso a następnie zalewam wodą oraz śmietanką 30%. Całość duszę jeszcze około 25 - 30 minut. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli nie należy dodać jeszcze odrobinę mąki. Całość przyprawiam do smaku sól oraz pieprz. Takie pulpeciki w sosie pieczarkowym podałam z ziemniakami i surówką. Wyszły mięciutkie, soczyste i bardzo smaczne. Polecam serdecznie.