Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym

Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 2003

Dodano:

Odsłon: 4710

Przepis na pyszne pulpeciki z sosem chrzanowym

Składniki

  • ok 60 - 70 dag gotowanego mięsa mieszanego wołowego i z indyka
  • 1 jajko
  • 1 marchewka z rosołu
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka
  • Na Sos
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 100 g śmietany
  • sól, biały pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso ( najlepiej z rosołu ) i gotowaną marchewkę mielimy

    Do mięsa i marchewki dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

    Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego

  2. SOS:

    W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę nie rumieniąc jej.
    Do mąki z masłem dodać przestudzony bulion. Dokładnie rozmieszać, aby nie było grudek (najlepiej trzepaczką rózgową). Pogotować kilka minut
    Dodać śmietanę i chrzan, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

  3. Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty

    Pulpeciki podajemy z sosem chrzanowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń