Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z indyka z ryżem curry

Pulpeciki z indyka z ryżem curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 311

Dodano:

Odsłon: 2157

Pulpeciki, które przygotowałam dzisiaj, są gotowane na parze, przez co są bardzo soczyste, aromatyczne i zachowują swoje wartości odżywcze. W zdrowym odżywianiu polecane jest gotowanie na parze, ze względu właśnie na zachowanie witamin i związków mineralnych, które przy gotowaniu w wodzie praktycznie wszystkie przechodzą do wywaru. Buraki do surówki pieczemy ze skórką w piekarniku lub gotujemy ze skórką, wtedy również nie tracimy zbyt wielu cennych składników odżywczych. Ryż gotujemy z przyprawą curry, jest wtedy aromatyczny a także działa rozgrzewająco, o przyprawach na jesień pisałam tu: http://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Przepis jest dosyć szybki, prosty, a danie wychodzi tak smaczne, że z pewnością nie jeden raz je zrobicie.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpeciki z indyka z ryżem curry

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy. Ryż gotujemy z przyprawą curry. Buraki gotujemy ze skórką, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce razem z cebulą, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, ocet, szczypta cukru). W misce mieszamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, mąką owsianą (zmielone płatki owsiane), jajkiem, oliwą, natką i koprem, dodajemy przyprawy (sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, chili, majeranek), wyrabiamy masę. Gdyby nie chciało się skleić, dosypujemy mąki owsianej. Formujemy pulpeciki, które gotujemy na parze ok. 10-15 minut. Gotowe. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń