Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki, które przygotowałam dzisiaj, są gotowane na parze, przez co są bardzo soczyste, aromatyczne i zachowują swoje wartości odżywcze. W zdrowym odżywianiu polecane jest gotowanie na parze, ze względu właśnie na zachowanie witamin i związków mineralnych, które przy gotowaniu w wodzie praktycznie wszystkie przechodzą do wywaru. Buraki do surówki pieczemy ze skórką w piekarniku lub gotujemy ze skórką, wtedy również nie tracimy zbyt wielu cennych składników odżywczych. Ryż gotujemy z przyprawą curry, jest wtedy aromatyczny a także działa rozgrzewająco, o przyprawach na jesień pisałam tu: http://zdrowonacodzien.pl/zdrowe-odzywianie-jesienia/. Przepis jest dosyć szybki, prosty, a danie wychodzi tak smaczne, że z pewnością nie jeden raz je zrobicie.
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Świetna sałatka grillowa! Po tej sałatce polubiłam natkę pietruszki.
Odsłon: 17
Udziki wędzone na gorąco w grillo wędzarni, w dymie 65 stopni przez trzy god...
Odsłon: 26
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 59
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 94
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 134
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 166
Składniki
Mięso mielimy. Ryż gotujemy z przyprawą curry. Buraki gotujemy ze skórką, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce razem z cebulą, doprawiamy do smaku (sól, pieprz, ocet, szczypta cukru). W misce mieszamy mięso z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, mąką owsianą (zmielone płatki owsiane), jajkiem, oliwą, natką i koprem, dodajemy przyprawy (sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka, chili, majeranek), wyrabiamy masę. Gdyby nie chciało się skleić, dosypujemy mąki owsianej. Formujemy pulpeciki, które gotujemy na parze ok. 10-15 minut. Gotowe. Smacznego.