Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i brokułem

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 2210

Delikatne pulpety drobiowe w sosie pomidorowym, z ziemniakami i brokułem

Składniki

  • 500g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • bazylia, oregano, sólm, pieprz
  • brokuł, ziemniaki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z ziemniakami i brokułem

Przygotowanie

  1. Na patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, pod koniec dodać starty 1 ząbek czosnku i suszone oregano, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.

  2. Mięso wraz z podsmażoną cebulą umieścić w misce. Dodać bułkę tartą, jajko, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować nieduże pulpeciki.
    Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę.

  3. Na patelnię z pulpecikami wlać domowy przecier pomidorowy (np. wg tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-przecier-pomidorowy-na-zime,120366,newsweek.html) i zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 10-15 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszać, ale nie za często aby pulpeciki się nie rozleciały.

    Podawać z ugotowanymi ziemniakami i gotowanym brokułem.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń