Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
klasyczne, pożywne
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2115
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2245
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3314
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1365
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2115
Składniki
Cebulę drobno posiekac, zeszklic. Kajzerkę namoczyc w mleku. Mięso wymieszac (najlepiej wyrobic ręką) z jajkiem, kajzerką, cebulką i przyprawami. Następnie formowac niewielkie kule, obtoczyc w mące i usmażyc na rumiano.
W rondlu zagotowac około 2 szklanek wody (może byc tez bulion). W oddzielnym naczyniu wymieszac śmietanę z mąkami, dodac trochę gorącej wody z rondla i energicznie wymieszac. Całośc wlac do gotującej się w rondlu wody i dokładnie, szybko wymieszac, tak by nie powstały grudki. Dorzucic posiekany koper, a następnie pulpety, zagotowac. Przykryc pokrywką , wyłączyc gaz i poczekac by pulpety zmiękły.
Tak przygotowane pulpety podaję z ziemniakami, ryżem lub kaszą jęczmienną i surówkami sezonowymi.