Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5150

Dodano:

Odsłon: 5945

Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 4 łyżki
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Pomidory 6 szt.
  • Koperek
  • Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, suszona bazylia, suszony tymianek
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. PULPETY:

    Jedną dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Przełożyć do miski i poczekać chwilę, aż ostygnie.

  2. Do miski z cebulą dołożyć mięso mielone oraz wbić jedno jajko. Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość wymieszać.

  3. Masę doprawić solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodać łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie wymieszać.

  4. Z masy mięsnej uformować małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotować lekko posoloną wodę i wrzucić do niej pulpety. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.

  5. SOS POMIDOROWY

    Jedną średniej wielkości cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.

  6. Sześć bardzo dojrzałych średniej wielkości pomidorów sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.

  7. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż do miękkości. Następnie rozgnieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.

  8. Do masy pomidorowej dodać podsmażoną wcześniej cebulę. Wymieszać i dusić przez chwilę na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).

  9. Doprawić do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .

  10. Sos zdjąć z ognia. Włożyć do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawić na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń