Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 775
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113053
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 429
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 775
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 576
Składniki
PULPETY: Jedną dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Przełożyć do miski i poczekać chwilę, aż ostygnie.
Do miski z cebulą dołożyć mięso mielone oraz wbić jedno jajko. Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość wymieszać.
Masę doprawić solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodać łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotować lekko posoloną wodę i wrzucić do niej pulpety. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
SOS POMIDOROWY Jedną średniej wielkości cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Sześć bardzo dojrzałych średniej wielkości pomidorów sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż do miękkości. Następnie rozgnieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Do masy pomidorowej dodać podsmażoną wcześniej cebulę. Wymieszać i dusić przez chwilę na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).
Doprawić do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .
Sos zdjąć z ognia. Włożyć do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawić na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".