Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak pulpety, to tylko w sosie ze świeżych pomidorów.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105487
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 99
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4556
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 38
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 38
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105487
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 99
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4556
Składniki
PULPETY: Jedną dużą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Przełożyć do miski i poczekać chwilę, aż ostygnie.
Do miski z cebulą dołożyć mięso mielone oraz wbić jedno jajko. Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość wymieszać.
Masę doprawić solą, mielonym, czarnym pieprzem i pieprzem ziołowym. Dodać łyżkę posiekanego koperku (zamiennie może być koperek suszony). Całość ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga). Zagotować lekko posoloną wodę i wrzucić do niej pulpety. Gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut.
SOS POMIDOROWY Jedną średniej wielkości cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Sześć bardzo dojrzałych średniej wielkości pomidorów sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu aż do miękkości. Następnie rozgnieść je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
Do masy pomidorowej dodać podsmażoną wcześniej cebulę. Wymieszać i dusić przez chwilę na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt rzadki, można zagęścić całość płaską łyżką mąki (wcześniej rozetrzeć ją w 1/3 szklanki wody i przelać do sosu).
Doprawić do smaku obfitą ilością ziół: suszoną bazylią, suszonym tymiankiem (zioła mogą być świeże) oraz solą, mielonym, czarnym pieprzem i słodką papryką .
Sos zdjąć z ognia. Włożyć do niego ugotowane wcześniej pulpety i odstawić na około 20-30 minut, aby się "przegryzło".