Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki z sosem będą stanowić idealny obiad. Samo przygotowanie pulpetów czy sosu nie wymaga dużo pracy i jest dość proste w wykonaniu. To idealne danie dla najmłodszych.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1531
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14764
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6081
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13412
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1531
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14764
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6081
Składniki
Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujemy małe klopsiki. Gotowe klopsiki delikatnie wkładamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy około 10 -15 minut. Gdy wypłyną, przekładamy je do gotowego sosu. Bulion zagotowujemy. Do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie łączymy śmietanę z bulionem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Sos podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy regulować jego konsystencję dolewając wody. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec, do sosu przekładamy pulpety, chwilę gotujemy i podajemy z ziemniakami.