Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie z pora i selera z serkiem topionym.
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 330
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 230
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 330
Przekąska pod tytułem- Zostało mi pół kalafiora.
Odsłon: 230
Składniki
Pora pokroiłam w półplasterki. Selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim warzywa. Przełożyłam je do garnka. Zalałam ok. 2 szklankami wody. Dodałam natkę pietruszki i koperku. Włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko zagotowałam. Dodałam serek topiony i na małym ogniu gotowałam sos, aż warzywa były miękkie, a serek się roztopił. Wyjęłam listek i ziele angielskie, a sos zblendowałam na gładko. Gdy sos się gotował, zmieliłam sobie mięso razem z cebulą. Doprawiłam je do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło.