Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie śmietanowo - grzybowym

Pulpety w sosie śmietanowo - grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 6812

Dodano:

Odsłon: 6916

Wspaniały sos na zimowe obiady

Składniki

  • łopatka
  • cebula
  • jajko
  • otręby owsiane
  • grzyby suszone
  • Śmietana 30%
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju i wrzuciłam grzyby. Osoliłam, solidnie opieprzyłam dodałam dużą posiekaną cebulę i zajęłam się przygotowywaniem pulpetów.

  2. Do pół kilograma mielonej łopatki dodałam jajko, łyżkę otrąb owsianych, cebulę, sól, pieprz. Wymieszałam, formowałam pulpety i układałam na patelni z grzybami, kiedy te już zaczęły się dusić. Przykryłam pokrywką i tylko co jakiś czas zamieszałam grzyby i przewróciłam na drugą stronę pulpety. Po ok. 20 minutach dodałam do sosu 100 ml śmietany 18%, pogotowałam minutę i gotowe.
    Do sosu grzybowego idealnie pasuje kasza gryczana i mężowej roboty ogórki kwaszone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 kwietnia 2013 Coraz więcej czytam w przepisach o dodawaniu zamiast namoczonej bułki, otrębów.Wersja na pewno dużo zdrowsza i myślę że bardzo smaczna :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń