Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety zawierają kaszę jaglaną, którą bardzo lubię i często szukam pomysłu, by przemycić ją do codziennych potraw. Naprawdę warto.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 104
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3410
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 167
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 104
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3410
Składniki
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Do mielonego mięsa dodajmy przestudzoną kaszę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe kulki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się wody – woda powinna przykryć pulpety. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Po tym czasie pulpety wyciągamy z wody, odkładamy na bok, a do garnka wkładamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem i wlewamy do sosu, kiedy warzywa będą miękkie. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec pulpety przekładamy do sosu, chwilę gotujemy i podajemy.