Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie i smaczne pulpety, najlepiej smakują z sosem i ziemniaczkami. Pulpety zawierają kaszę jaglaną, którą bardzo lubię i często szukam pomysłu, by przemycić ją do codziennych potraw. Naprawdę warto.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4159
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 246
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1326
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4159
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1138
Składniki
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Do mielonego mięsa dodajmy przestudzoną kaszę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe kulki i obtaczamy je w mące. Gotowe pulpety delikatnie wrzucamy do gotującej się wody – woda powinna przykryć pulpety. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Po tym czasie pulpety wyciągamy z wody, odkładamy na bok, a do garnka wkładamy obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek pieprzu. Przykrywamy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem i wlewamy do sosu, kiedy warzywa będą miękkie. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec pulpety przekładamy do sosu, chwilę gotujemy i podajemy.