Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym.

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 18247

Dodano:

Odsłon: 3431

Pulpety w lekko ostrym aromatycznym sosie.Serdecznie polecam:)

Składniki

  • łopatka wieprzowa 700g
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku,pieprz i sól
  • SOS
  • liście laurowe 3 szt,ziele angielskie 6 szt
  • musztarda sarepska 2 łyżki
  • sos słodki chili łyżka
  • kurkuma łyżeczka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • śmietana 12% 150ml
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • natka selera korzennego
  • maggi,pieprz sól
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym.

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jajka oraz pieprz i sol.
    Mięso dobrze wyrobić,formować kule i obtaczać w mące.

    Przygotować sos,do wody około 1,5 l dać kurkumę,musztardę,ziele angielskie,liście laurowe,sos chilii zagotować.
    Zamiast wody można dać bulion.

    Sos pogotować 5min.Na gotujący wrzucić pulpety,delikatnie zamieszać,gotować następne 10min.


    Po tym czasie wyjąć pulpety i zaprawić sos mąką roztrzepaną w odrobinie zimnej wody.Na koniec dać śmietanę zahartowaną w sosie,


    Doprawić sos do smaku przyprawami oraz musztardą jeśli chcemy bardziej wyrazisty smak.Dodać posiekaną zieleninę.


    Wrzucić do sosu pulpety i zagotować.

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń