Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mieliśmy różne rodzaje warzyw do dyspozycji i trochę mielonej wołowiny, i tak naprawdę nie wiedzieliśmy, co z tym zrobić. Nie chcieliśmy sprawdzonych przepisów,więc wymyśliliśmy coś innego na obiad. Może zajmuje trochę czasu,ale warto spróbować, tym bardziej ,że wszystko jest w jednym.
Nóż i deska do krojenia, 2 blachy do pieczenia, garnek, durszlak, łyżka, miska
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3760
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 112
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 3760
Wyjątkowo bogata w smaku zupa.
Odsłon: 112
Składniki
Ziemniaki i brukiew obieramy i kroimy w plastry. Mini marchewki szorujemy szczoteczka pod bieżącą wodą i wrzucamy wszystko do garnka. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy z ognia i zostawiamy na 5 minut. W tym czasie, kiedy warzywa się gotują, robimy pulpety.: mięso wkładamy do miski, cebulę obieramy i kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, po czym przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili.
Cous cous wsypujemy do małej miseczki, zalewamy niewielką ilością gotowanej wody z gotowanych warzyw i przykrywamy na 5 minut. W tym czasie kroimy na ukos szczypiorek do posypania.
Do mięsa dodajemy cous cous I wszystko wyrabiamy. Następnie formujemy kulki , które układamy na niewielkiej blasze do pieczenia.
Warzywa odsączamy z wody i wsypujemy na blachę. Dodajemy pokrojoną cebulę.
Na wierzch dodajemy pieczarki pokrojone plastry, dodajemy masło i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Na dół wstawiamy blachę z pulpetami. Zaglądamy do piekarnika w połowie pieczenia, by sprawdzić czy masło się rozprowadzilo, a warzywa się nie przypalają.
Po upływie pół godziny wyjmujemy obie blachy i przekładamy pulpety na warzywa, polewamy sosem z pulpetów i ponownie wstawiamy blachę na 15 minut lub dłużej. Warzywa można pięć dłużej, aby były bardziej przypieczone,a następnie tylko na 10 minut pulpety.
Po upieczeniu posypujemy potrawę posiekanym szczypiorem.