Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z indyka w sosie cebulowo-musztardowo-śmietanowym

Pulpety z indyka w sosie cebulowo-musztardowo-śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5779

Dodano:

Odsłon: 2974

Pulpety z mięsa mielonego z indyka w sosie cebulowo-musztardowo-śmietanowym podane z kaszą jęczmienną perłową.Prosty przepis na smaczny obiad:)

Składniki

  • mięso mielone z indyka 0,5 kg
  • jajko 1 szt
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sos:
  • masło 1 łyżka
  • cebula 1 szt duża
  • śmietana 18% ok. 1,5 szkl
  • musztarda ok. 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • kasza jęczmienna perłowa
  • woda ok.0,5 szklanki
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety z indyka w sosie cebulowo-musztardowo-śmietanowym

Przygotowanie

  1. Do mięsa mielonego z indyka dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
    Pulpety możemy zostawić na patelni lub przełożyć do rondelka, podlać wodą i prużyć na małym ogniu.
    Kaszę jęczmienną perłową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie solimy. Gdy cebula zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z musztardą. Sos mieszając zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Porcje ugotowanej kaszy jęczmiennej podajemy z pulpetami i polewamy sosem musztardowo-cebulowo-śmietanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 14 lutego Swietna propozycja, u mnie w weekend byly pulpety z indyka :) ale mniej wykwintne :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 14 lutego Fajne pulpety. Lubię takie połączenie smaków :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń