Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z sosem pomidorowym

Pulpety z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 3045

Dodano:

Odsłon: 403

Proste w wykonaniu pulpety z mięsa mielonego.

Składniki

  • 500 g chudej wieprzowiny
  • cebula
  • jajko
  • kajzerka
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • mąka
  • średnia marchewka
  • bulion
  • Sos
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • mała cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety z sosem pomidorowym

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać i zmielić w maszynce razem ze wcześniej namoczona bułką i porządnie odciśniętą. Do zmielonego mięsa dodać drobno posiekaną cebulę jajko, przyprawy do smaku. Na koniec dodać obraną i starta na grubych oczkach marchewkę. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z gotowej masy mięsnej formować małe kuleczki i obtaczać w mące.
    Gotowe pulpeciki wrzucić do rondla z gotującym się bulionem (ma lekko przykrywać pulpeciki), mieszać i gotować pod przykryciem ma małym ogniu, ok 20-25 minut.
    Gotowe pulpety wyciągnąć z rondla, pozostały bulin ewentualnie przecedzić przez sito i przygotować z niego sos.

  2. Przygotowanie sosu
    Cebule drobno posiekać i zeszklić na maśle, następnie dodać mąkę i sporządzić zasmażkę z mąką. Podlewając bulionem pozostałym z gotowania pulpetów. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
    Gotowy sosem polewać pulpety przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń