Do góry

Dania główne Przepis na:

Puree z ziemniaków i marchewki

Puree z ziemniaków i marchewki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1246

Dodano:

Odsłon: 889

Niby nic wielkiego, ale znudziło mi się klasyczne puree ziemniaczane, więc postanowiłem trochę je urozmaicić. Nadaje się doskonale jako podstawa głównego dania :)

Składniki

  • marchewka 250 g
  • ziemniaki 250 g
  • mleko 2 łyżki
  • masło 50 g
  • drobno posiekany koperek
  • sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puree z ziemniaków i marchewki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy nieco soli - na tę ilość ja dałem 1 płaską łyżeczkę, ale uzależnione jest to od indywidualnego smaku :)

  2. Kiedy warzywa są już gotowe, odcedzamy je i odparowujemy jeszcze trochę w garnku. Następnie dodajemy masło i mleko i ugniatamy.

  3. Gotowe puree wykładamy na talerze i posypujemy posiekanym koperkiem.


    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Tym razem podałem puree z domowymi buraczkami i kotletami mielonymi. Przepisy na oba dodatki w kilku wersjach można znaleźć na moim profilu. Szklanka mleka do obiadu jest oczywiście obowiązkowa, bo to samo zdrowie :-)

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń