Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowaniu, tanie i bardzo smaczne. By były bardziej puszyste i miękkie nasze babcie dodawały do ciasta zsiadłe mleko lub kefir. Spróbujcie, a nie pożałujecie.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1209
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 919
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 505
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1209
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 919
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 505
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę, kefir i żółtka. Wymieszać łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do reszty składników i delikatnie wymieszać łyżką.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta, tak, by w każdym placku jabłka. Smażyć na złoty kolor, delikatnie przyrumienić z obu stron. Placuszki wyciągnąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by oddały nadmiar tłuszczu.
Placuszki z jabłkami można podawać posypane cukrem pudrem, z ulubionym dżemem lub odrobiną miodu i cynamonu.