Do góry

Dania główne Przepis na:

pyszna pizza ze szpinakiem i kurczakiem

Przepis dnia 2016-05-28
pyszna pizza ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2098

Dodano:

Odsłon: 1951

O tym, że pizza to nasze ulubione danie pisałam już wcześniej :) I powiem Wam, że mimo iż pizza do dietetycznych posiłków nie należy, robię ją dosyć często i nie mam wyrzutów sumienia ;). Bo jak je mieć kiedy je się z przyjemnością? Pyszne , miękkie ciasto, obficie posmarowane, pachnącym czosnkiem sosem pomidorowym, posypane dużą ilością żółtego sera , szpinakiem , ziołowym kurczakiem i pieczarkami..... tak mniej więcej mogę opisać pizzę , która skradła nam serce :)

Składniki

  • składniki na ciasto: 1/3 opakowania świeżych drożdży 70 dkg mąki pszennej 1/3 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli
  • sos pomidorowy : 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 50 ml przegotowanej chłodnej wody 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki bazylii
  • dodatki do pizzy: 15 dkg żółtego sera 15 dkg pieczarek 1 filet z kurczaka 10-15 listków szpinaku tymianek oliwa z oliwek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pyszna pizza ze szpinakiem i kurczakiem

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier , mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut.
    Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę mąki i sól oraz dolewamy olej i wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć.

    W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować .

    Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.

  2. Kurczaka kroimy w kostkę . W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/5 łyżeczki soli. Dodajemy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki kroimy w cienkie plasterki.

    Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy pieczarki, kurczaka, szpinak i ser. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń