Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2016
O tym, że pizza to nasze ulubione danie pisałam już wcześniej :) I powiem Wam, że mimo iż pizza do dietetycznych posiłków nie należy, robię ją dosyć często i nie mam wyrzutów sumienia ;). Bo jak je mieć kiedy je się z przyjemnością? Pyszne , miękkie ciasto, obficie posmarowane, pachnącym czosnkiem sosem pomidorowym, posypane dużą ilością żółtego sera , szpinakiem , ziołowym kurczakiem i pieczarkami..... tak mniej więcej mogę opisać pizzę , która skradła nam serce :)
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 39
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 39
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Składniki
Mleko podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące! Dodajemy drożdże i cukier , mieszamy dosypujemy kilka łyżek tworząc zacier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut. Do wyrośniętej masy dosypujemy resztę mąki i sól oraz dolewamy olej i wodę. Mieszamy i ugniatamy ciasto . Ma być miękkie. jeżeli z jakiegoś powodu ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki. Wyrobione miękkie ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia , 30 minut powinno wystarczyć. W między czasie robimy sos pomidorowy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowana wodą, dosypujemy przyprawy. Czosnek rozgniatamy w moździerzu, jeżeli takowego nie mamy ciachamy czosnek na deseczce z szczyptą soli. Dodajemy do sosu. Jeżeli wydaje się nam że sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze odrobinkę pocukrować . Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kurczaka kroimy w kostkę . W miseczce mieszamy 1 łyżkę oliwy z oliwek z 1/2 łyżeczki tymianku i 1/5 łyżeczki soli. Dodajemy do marynaty kurczaka i odstawiamy do lodówki. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto , rozwałkowujemy, smarujemy sosem pomidorowym , układamy pieczarki, kurczaka, szpinak i ser. Pieczemy w piekarniku ok 10 minut. Smacznego!