Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, propozycja na pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu. Sos jest prosty do przygotowania, zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis.
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 95
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 97
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 639
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 95
Camembert to ser który bardzo lubi moja rodzinka, więc staram się zawsze czym...
Odsłon: 97
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 639
Składniki
Dokładnie umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Umyte pomidorki kroję w ćwiartki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków. Kukurydzę płuczę na durszlaku i dostawiam do odsączenia.
Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę. Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli podaję z makaronem), i dokładnie mieszam. Na talerzu dodatkowo danie posypuję serem żółtym i natką pietruszki. Sos z cukinią jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa