Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, propozycja na pyszny sos z cukinią do makaronu lub ryżu. Sos jest prosty do przygotowania, zdrowy i bezmięsny. Polecam wypróbować przepis.
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6078
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1770
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7022
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6078
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1770
Składniki
Dokładnie umytą cukinię przekrawam wzdłuż na pół i kroję w cienkie półplasterki. Umyte pomidorki kroję w ćwiartki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pomidorków. Kukurydzę płuczę na durszlaku i dostawiam do odsączenia.
Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę cukinię przez około 8 minut, tak żeby zmiękła. Podczas smażenia cukinię delikatnie solę. Po około 8 minutach dodaję pomidorki, czosnek i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, doprawiam przyprawami i całość jeszcze duszę około 3 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sos jest gotowy. Tak przygotowany sos dodaję do ugotowanego gorącego makaronu (jeżeli podaję z makaronem), i dokładnie mieszam. Na talerzu dodatkowo danie posypuję serem żółtym i natką pietruszki. Sos z cukinią jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa