Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popularne, smaczne danie ze wschodnich rejonów Polski. Polecam.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1442
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1659
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1442
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1453
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1609
Składniki
Okrasa: pokrojoną w kostkę słoninę smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy, pieprzymy i dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
Pyzy: Połowę ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a drugą połowę ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę. Startą pulpę lekko odciskamy przez gazę, ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę.
Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Mięso mielone solimy, pieprzymy dodajemy czosnek przeciśnięty, startą cebulę i majeranek, dobrze wyrabiamy.
Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z ciasta ziemniaczanego.
Uformowane pyzy stopniowo wrzucamy do wrzącej, posolonej wody, gotujemy 10-15 minut od wypłynięcia do góry.
Podajemy okraszone skwarkami z cebulą. Smacznego!!!