Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche to klasyk francuskiej kuchni – rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-śmietanową. Można przygotować go z rozmaitymi farszami. Niezwykle smaczny jest np. quiche ze szparagami i łososiem.
Forma do tarty 26 cm
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 909
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 223
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 734
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 909
Składniki
Przygotuj ciasto. Pokrój w kostkę masło. Połącz je (na stolnicy lub w dużej misce) z mąką, jajkiem, wodą i solą. Energicznie zagnieć na jednolitą masę i uformuj z niej kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Odłóż na bok główki. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki masła. Włóż do gotującej się wody szparagi (bez główek) i gotuj 3-4 minuty. Na ostatnią minutę dołóż główki. Odcedź.
Pokrój łososia i ser na małe kawałki. Odłóż trochę koperku do dekoracji, a resztę posiekaj. W misce rozkłóć jajka i wymieszaj z obiema śmietanami. Dopraw je gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty (najlepiej ceramiczną) o średnicy około 26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i napełnij formę suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasto się lekko zarumieni.
Wyjmij formę z piekarnika i rozsyp na podpieczonym spodzie kawałki łososia (odłóż kilka do dekoracji), gorgonzoli i szparagów (bez główek). Oprósz koperkiem i zalej sosem śmietanowym. Wstaw formę z powrotem po piekarnika. Podpiecz quiche przez kilka minut, po czym udekoruj wierzch kawałkami łososia i główkami szparagów. Piecz w sumie przez 30 minut. Gotowy quiche oprósz kawałkami koperku.