Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Quiche to klasyk francuskiej kuchni – rodzaj wytrawnej tarty z masą jajeczno-śmietanową. Można przygotować go z rozmaitymi farszami. Niezwykle smaczny jest np. quiche ze szparagami i łososiem.
Forma do tarty 26 cm
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2529
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3003
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102004
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6391
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2529
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3003
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102004
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6391
Składniki
Przygotuj ciasto. Pokrój w kostkę masło. Połącz je (na stolnicy lub w dużej misce) z mąką, jajkiem, wodą i solą. Energicznie zagnieć na jednolitą masę i uformuj z niej kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Odetnij ze szparagów zdrewniałe końcówki. Pokrój je na mniejsze kawałki. Odłóż na bok główki. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżeczki masła. Włóż do gotującej się wody szparagi (bez główek) i gotuj 3-4 minuty. Na ostatnią minutę dołóż główki. Odcedź.
Pokrój łososia i ser na małe kawałki. Odłóż trochę koperku do dekoracji, a resztę posiekaj. W misce rozkłóć jajka i wymieszaj z obiema śmietanami. Dopraw je gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę do tarty (najlepiej ceramiczną) o średnicy około 26 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i napełnij formę suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 10-15 minut – aż ciasto się lekko zarumieni.
Wyjmij formę z piekarnika i rozsyp na podpieczonym spodzie kawałki łososia (odłóż kilka do dekoracji), gorgonzoli i szparagów (bez główek). Oprósz koperkiem i zalej sosem śmietanowym. Wstaw formę z powrotem po piekarnika. Podpiecz quiche przez kilka minut, po czym udekoruj wierzch kawałkami łososia i główkami szparagów. Piecz w sumie przez 30 minut. Gotowy quiche oprósz kawałkami koperku.