Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 205 Ocena: 3245

Dodano:

Odsłon: 12230

Racuchy z jabłkami

Składniki

  • 500 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 jabłek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką (ok. szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.

    Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.

    Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.

    Posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń