Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie przygotowywane często przez moją babcię. Smakują bardzo dobrze z cukrem pudrem, demem, jak i bez żadnych dodatków.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13026
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1478
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14337
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5926
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13026
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1478
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14337
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5926
Składniki
Przygotować rozczyn: do kubka wkruszyć drożdże, dodać cukier, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżeczki mąki. Wymieszać na gładką masę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut aż rozczyn zacznie rosnąć i wypełni cały kubek.
Mąką przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wlać w niego rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka i stopniowo zagarniając mąkę do środka powoli zacząć mieszać składniki łyżką.
Gdy składniki będą już połączone dodać jabłka starte na tarce o dużych oczkach i zacząć wyrabiać ciasto, wtłaczając w niego powietrze. Ciasto będzie raczej rzadkie. Wyrabiać tak przez ok. 10 - 15 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite, a pod palcami będą wyczuwalne pękające pęcherze powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcje ciasta i wykładać na patelnię. Formować placuszki i smażyć je przez około 1,5 minuty na umiarkowanym ogniu, aż do osiągnięcia złocistego koloru. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Takie racuchy smakują dobrze z cukrem pudrem, dżemem lub bez dodatków. Do smażenia najlepiej użyć masła klarownego. Zamiast mleka można użyć maślanki - racuchy będą wtedy miały niepowtarzalny smak. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)