Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima to idealny czas na dania z kapusty kiszonej. Co powiesz na racuchy z kapusty kiszonej na szybką przekąskę lub obiad? Ich wykonanie jest bardzo proste, a smak przyjemnie cię zaskoczy. Placki podawaj samodzielnie, z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Z kapusty kiszonej odciśnij nadmiar soku, po czym pokrój na mniejsze kawałki. Obierz cebulę i drobno posiekaj w kostkę. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Na oleju podsmaż cebulę, a gdy lekko zmięknie, dodaj czosnek. Przesmażaj warzywa, aż się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć.
Do miski wbij jajka i energicznie wymieszaj, aby je lekko ubić. Partiami dodawaj mąkę, na zmianę z mlekiem i mieszaj, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Następnie dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kminek, majeranek i obficie posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem. Uważaj z dodawaniem dużej ilości soli, ponieważ kapusta jest słona sama w sobie. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na patelni mocno rozgrzej olej, łyżką wykładaj porcje ciasta, lekko spłaszczaj i smaż racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym i po odsączeniu z tłuszczu podawaj.