Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Racuszki to bez wątpienia smak dzieciństwa - pyszne, puszyste, miękkie w środku, z ulubionymi dodatkami. Tym razem proponujemy racuszki ze śliwkami, w których słodycz ciasta świetnie dopełnia kwaskowatość owoców. Racuszki możesz posypać cukrem pudrem, posmarować nutellą czy śmietaną lub polać miodem albo syropem klonowym. Jeśli lubisz połączenie śliwek z korzennymi przyprawami dodaj do ciasta szczyptę cynamonu, sproszkowanego imbiru lub goździków.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7848
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1027
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13605
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7848
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1027
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13605
Składniki
Wyjmij kefir i jajko z lodówki, by nie były zimne. Mąkę przesiej przez sitko. Do miski wlej kefir, dodaj cukier i wanilię, wbij jajko. Dokładnie wymieszaj składniki łyżką, miotełką lub ręcznym mikserem. Następnie dodaj przesianą mąkę, sodę/proszek do pieczenia, olej i ponowni wymieszaj, by uzyskać jednorodne i gładkie ciasto.
Umyj śliwki, przekrój na pół, usuń pestki i pokrój owoce w drobną kostkę. Wrzuć śliwki do ciasta i delikatnie wymieszaj, by owoce nie puściły soku.
Na dużej patelni mocno rozgrzej olej i wykładaj porcję placków łyżką. Smaż racuszki z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe placuszki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Racuszki podawaj gorące.