Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ragout to jednogarnkowe danie wywodzące się z Francji. Ragout to rodzaj gulaszu mięsnego, mięsno-warzywnego lub tylko warzywnego. Zazwyczaj mięso i warzywa kroi się w jednakowej wielkości kawałki, podsmaża, a potem podlewając winem lub bulionem dusi w gęstym sosie. Poza tym różnorakie przyprawy i wychodzi pyszne, gęste ragout zjadane zazwyczaj z bagietką, kaszą lub solo. Ragout można przygotować praktycznie z każdego rodzaju mięsa począwszy od drobiu ( kurczak, indyk, kaczka, gęś ) poprzez wołowinę i wieprzowinę, a skończywszy na owocach morza i rybach. Fani kuchni wegańskiej mogą przygotować pyszne ragout w wersji warzywnej. Do ragout wieprzowego czy wołowego zaleca się dodanie czerwonego wytrawnego wina, które jeszcze bardziej wzbogaci smak tej francuskiej potrawy.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326202
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12024
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326202
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12024
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16661
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5389
Składniki
Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę, a po jej zeszkleniu przeciśnięty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w równą kostkę mięso oprószone solą. Smażymy na wolnym ogniu często mieszając do lekkiego zrumienienia
Do mięsa dolewamy bulion oraz wino. Dusimy ok 40 minut pod przykryciem
Do mięsa dodajemy pokrojone w mniej więcej podobnej wielkości kawałki warzywa: marchewkę, paprykę i pieczarki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut .
Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojoną cukinię oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i tymiankiem. Dusimy kolejne 10 minut
Ragoùt podajemy z makaronem, kaszą czy bagietką