Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny sposób na wykorzystanie dyni.
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8644
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 167
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2650
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 103
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17664
Nalewka z aronii jest znana i ceniona za swoje dobroczynne właściwości leczni...
Odsłon: 8644
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 167
Pyszne i wyraziste w smaku.
Odsłon: 2650
Bardzo smaczny salceson zrobiony z głowizny i ścinek ze schabu. Salceson zrob...
Odsłon: 103
Pyszna i błyskawiczna w wykonaniu pasta kanapkowa.
Odsłon: 17664
Składniki
Przygotuj pure z dyni (ok. 300-400 g dyni pokrój w kostkę i upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni. Czas pieczenia ok 15 minut. Upieczoną dynię zblenduj i przestudź.
Cebulę obierze i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj starty imbir. Chwilę podsmaż.
Odmierz 1 szklankę dyniowego pure. Wymieszaj je z przestudzoną cebulą, startym parmezanem, bułką tartą i jajkiem. Dopraw pieprzem i solą. Odstaw do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania ciasta do ravioli.
Mąkę przesiej na stolnicę, posól, zrób wgłębienie. Wbij w nie jaja oraz żółtko. Dodając po łyżce wody (tylko do połączenia składników), zagnieć gładkie ciasto. Uformuj w kulę, owiń ściereczką i odstaw na godzinę.
Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je na cienkie placki. Połowę każdego placka posmaruj białkiem. Ułóż po łyżeczce farszu - w odstępach 2-3 cm. Przykryj drugą połową ciasta. Palcem dociśnij przestrzenie pomiędzy farszem. Radełkiem wykrawaj kwadraty z ciasta - tak, aby farsz znajdował się pośrodku. Ravioli wkładaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj okoły 4 minut.
Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekane suszone pomidory, podsmaż kilka sekund. Zdejmij patelnie z pieca, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekaną natkę. Polej tym sosem ravioli. Smacznego!