Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna jesienna potrawa z świeżo zebranymi w lesie grzybami: risotto:) Oczywiście możemy to danie przygotować z grzybami suszonymi lub mrożonymi ale to już nie to samo:) Doskonały pomysł na obiad lub kolację:)Pyszne danie jednogarnkowe - jednopatelniowe:)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414622
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3817
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414622
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2357
Składniki
Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy połowę masła /ok. 1,5 łyżki/, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ok. 2-3 min, pilnując by czosnek się nie przypalił. Dodajemy oczyszczone grzyby i dusimy je do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe grzyby przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy 1 łyżkę masła. Gdy masło się rozgrzeje wsypujemy suchy ryż i mieszając podsmażamy go 1-2 min. Wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2 min - do czasu aż całe wyparuje. Następnie wlewamy ok. 1/4 szklanki gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż ponownie dolewamy porcję gorącego bulionu, gotujemy na małym ogniu do czasu aż zostanie wchłonięty przez ryż i znów dolewamy itd. Tak postępujemy przez ok. 15 min czyli do czasu aż ryż będzie miękki na zewnątrz i al dente w środku. Do ryżu dodajemy grzyby i resztę masła /ok. 1 łyżeczki/, doprawiamy do smaku i mieszając podgrzewamy aż masło i grzyby połączą się z ryżem. Porcje risotto na talerzu dekorujemy natką pietruszki.